06.02.2017

Maandagmorgen, alweer wat eerder klaar dan vorige week, en de temperatuur valt goed mee. Je zou denken dat de lente in de lucht hangt. Nochtans in februari gemiddeld gezien de koudste maand van ’t jaar. Geen nood, binnen een tweetal dagen kunnen we weer rekenen op serieuze nachtvorst¬†ūüėČ, we gaan het vliesdoek weer overal opdoen woensdagnamiddag.
Dit weekend was het aangenaam werken in de serre, temeer omdat we lekker binnen zaten en geen last van de regen¬†:-/¬†Bloemkolen, raapjes, paksoi geplant, de eerste radijsjes en peulerwtjes gezaaid… Straks gaan nog de worteltjes de grond in, het ander zaadgoed moet nog wachten want er komt een verse levering later deze week uit Duitsland aan. En dan is het tijd voor de groentemandjes!
Schaarste in de groenten dezer dagen, zelfs in den Delhaize, maar gelukkig niet zo erg als in Engeland, waar de groenterekken vaak akelig leeg blijven. Bv. aan spinazie geraken ze moeilijk bij Delhaize. Niet zo bij Tine’s groentemandjes: vandaag krijgen onze Antwerpse klanten allemaal een portie (in het Waasland was dat al twee weken geleden). De streekgenoten krijgen deze week uit eigen serre wat groene blaadjes zoals winterkers en veldsla. Ook eigen witloof is er nog, maar in combinatie met de spinazie wordt het pakket dan wel heel kostbaar, daarom krijgt enkel het Waasland het deze week, en volgende week dan weer Antwerpen. Verder nog wat winterse, maar makkelijk te verteren groenten in de large: prei, selder, wortel, Chinese kool. Deze laatste zit ook in de medium pakketten. Voor iedereen bataat oftewel zoete aardappel en als aanvulling een bloemkool of broccoli en venkel. De Small-pakketten mogen hun darmen wel nog eens goed laten werken, want daar hebben ze nog recht op een portie schorseneren, en ook een rood kooltje.

 

S: rode kool, schorseneren, spinazie
M: spinazie (A’pen)/winterkers (Waasland), Chinese kool, bataat, bloemkool of broccoli (A’pen)/witloof (Waasland), venkel
L: spinazie (A’pen)/winterkers + veldsla (Waasland), rode kool, Chinese kool, bloemkool, prei, selder, wortel, bataat.

Fruit: appel, peer, banaan, mango voor de kleine pakketten deze week en voor de grote pakketten: ook nog een ananas en citrusvruchten.

Voor wie de Standaard leest: daar is al wekenlang een discussie gaande over bio versus gangbare landbouw en dat de milieu-impact van de eerste zogezegd in sommige gevallen zou groter zijn. In bijlage het opiniestuk van de proffen van U-Gent die het toch een beetje wetenschappelijker wilden bekijken, met dank aan hen!

Zelf vind ik dat er nog een veel grotere boom op te zetten is over boerenlandbouw versus ondernemerslandbouw en hoe de ene wordt doodgemaakt door de andere, met alle milieu-impact van dien, maar daarover een andere keer meer, want nu is het werkendag 

http://www.bioforumvlaanderen.be/nl/nieuws/opinie_ugent_duurzaamheid?utm_source=emailcampaign1383&utm_medium=phpList