19.03.2017

Goeienavond,
Vandaag een beetje serieus en een beetje minder serieus.
Eerst wil ik iets zeggen over die kop in DS eerder deze week, nl. weeral dat bio niet gezonder is niet beter voor het milieu. Komt precies van dezelfde kant als de controversiële artikelen van twee maanden geleden.
Ik val van m’n stoel als ik lees dat er meer onderzoek wordt gedaan naar pesticiden en herbiciden in niet-biolandbouw dan in bio en ze daarom wetenschappelijk voorop lopen. Wel, in de biolandbouw is gewoonweg bijna niets toegestaan, geen enkel van de nieuwe, minder schadelijke (klopt misschien wel) producten passeert de strenge normen die gelden voor bio. We hebben enkele natuurlijke middeltjes achter de hand voor als het echt misloopt, maar waar het kan doen we het gewoon zonder. Bij ons thuis zelfs nog geen druppel van de toegelaten producten in bio gebruikt, en aan de buurman die naar aanleiding van het eerste artikel in DS sneerde: weet je wel dat je minder ecologisch bezig bent dan ik, zoveel keer met de tractor door je gewassen voor onkruidbestrijding, al die diesel: wel, hier wordt alles met de hand gewied! Honderden uren per jaar, we willen echt wel het verschil maken, hoor. En mijn collega’s bioboeren met grotere percelen doen dan misschien wel aan mechanische onkruidbestruiding, maar ook daar wordt het verschil echt wel gemaakt.
In hetzelfde artikel: voor kunstmeststof ipv dierlijke mest. De auteur van het artikel is gewoon tegen alles wat dierlijk is, en pleit bv. ook voor meer plantaardig eten. Daar sta ik volledig achter, maar kunstmeststof promoten is echt wel een brug te ver. Héél slecht voor de bodem: het vernietigt het bodemleven, en net dat bodemleven is van cruciaal belang: ze bevordert de opname van stikstof door planten. Op lange termijn krijg je dode grond, en dat is één van de nefaste gevolgen van de overheersende landbouwmethodes van vandaag. Snelle groei, snelle winst, goedkope prijzen in de supermarkt. Dode bodem. Geen weerbaarheid. Veel bestrijding nodig. Dood eten. Wat zijn de gevolgen voor de mens?
Het duurt decennia om terug een vitale bodem te krijgen. En nèt daar zit de sterkte van biolandbouw: wij voeden de bodem op duurzame manier en de bodem voedt de plant. Een gezonde bodem zorgt ook voor weerbare planten. Geen pesticiden nodig. Onkruid bevechten we met tijdrovende, vaak dure, maar gezonde methodes en niet met herbiciden. Tot zover het wetenschappelijk onderzoek.
Wat echt wel straf is dat een krant als DS zo eenvoudig zo’n titel gebruikt, tja, daar klikken de mensen dan op zeker hé.

 

 

Tijd voor een iets vrolijker noot. Promotie voor de komkommer!
Ja, de eerste Belgische komkommers zijn een feit. En ja, je krijgt er eentje in je pakket. Nog niet van eigen teelt, maar wel bio en uit de geburen.
Verder in de pakketten: S: veldsla + landkers, komkommer, witloof (A’pen)/venkel (Waasland)
M: veldsla + landkers (A’pen) /postelein + landkers (Waasland), komkommer, witloof (A’pen)/venkel (Waasland), wortel, paprika, koolrabi of witte kool of savooi.
L: idem M, warmoes of spinazie, de oesterzwam die vorige week al beloofd werd, en knolselder ipv kool.

In de fruitpakketten deze week voor iedereen banaan en appel, de kleine pakketten ook peer en mango, de grote krijgen clementine, papaya en kiwi. Met de peren van eigen bodem zal het zowat gedaan zijn daarna. Maar onze aardbeitjes zijn al aan ’t knoppen en ik zag al vruchtzetting aan de rode bes, goed op weg naar een breder gamma fruit, eindelijk…

 

https://www.facebook.com/UNILADSound/videos/428506530826328/