30.01.2017

Goeiemorgen,
De dooi is ingetreden en er werd hier hard gewerkt!
De vliesdoeken werden verwijderd en het water terug aangesloten. Hopelijk beginnen onze groene blaadjes zoals spinazie, veldsla, winterkers en postelein eindelijk wat te groeien.
Witlooftijd: nieuw witloof ingezet en het eerste bed volop beginnen oogsten. Er zat al wat witloof in de pakketten: steeds eerste keus van een gespecialiseerde witloofkweker. Kostelijk spul was het ook. Dat van ons ziet er niet zo uit, zou op de veiling misschien eerder tweede keus zijn, maar het is minstens even lekker! En je krijgt er dan ook wat meer van, de komende weken wellicht meerdere malen in het pakket.

 

De helft van onze mesthoop is al ingewerkt (eerst verdeeld met de hand, enfin met de mestriek natuurlijk) en ingewerkt door Sander met traktor en frees, er liggen weer mooie plantbedden klaar! Het eerste plantgoed van dit jaar is ook aangekomen: opgekweekt in de verwarmde serre van De Koster.
Het is ook tijd om de eerste worteltjes, peultjes en radijsjes te zaaien. Verder werd er ook nog duchtig geknot en gesnoeid in de tuin, en we zijn nog lang niet klaar.
We weten wat doen de komende weken!

Twee weken geleden hadden we een spijtig sterfgeval: ons geitje Sofia is overleden, ze leek al een tijdje minder fit, maar de oorzaak weten we niet. Haar broertje Seppe bleef de hele tijd op zoek naar zijn metgezel. Tot gisteren: toen kreeg hij twee nieuwe vriendinnetjes ineens. Het was nog even wennen voor de nieuwelingen, maar Seppe leek alvast in zijn nopjes. We hebben nog geen namen. Onze zoon Cyril stelde Jefke voor, maar dat lijkt me niet zo gepast voor een mieke, een vrouwtjesgeit. Wordt vervolgd…

 

De groenten zijn pokkeduur op de markt. Vele mislukte oogsten door de nattigheid in het voorjaar 2016 en de droogte in het najaar zorgen ervoor dat de voorraden vroegtijdig slonken. Het noodweer in het zuiden van Europa maakt dat we voor de ingevoerde groenten ook heel duur zijn. Daarom hopen we dat het in onze serre wat begint vooruit te gaan natuurlijk…
Vorige week kreeg het Waasland al mooie jonge spinazie in het pakket, omdat de bestelde veldsla niet meer voorradig was. A’pen krijgt volgende week die spinazie, ik wil ze toch graag nog een weekje laten groeien! Vandaag is het waterkers en voor woensdag probeer ik terug aan veldsla te geraken…
Ik bestelde nog eens pompoenen, binnenkort zijn die niet meer verkrijgbaar, de rode kolen zijn de laatste bewaarkolen van het Uilenbos, de Large pakketten krijgen nog eens savooi, die werden nog in allerijl geoogst, anders waren ze verloren, maar deze bewaren niet zolang… vandaar, en verder bestelde ik ook nog schorseneren. Veel werk om klaar te maken, ik weet het, maar zo’n echte wintergroente van Belgische bodem hoort er toch ook eens bij!

In de pakketten:
S: waterkers voor A’pen/veldsla of … voor Waasland, witloof, savooi voor A’pen/aardpeer (Waasland: hebben ze nog te goed) en selder.
M: waterkers A’pen/veldsla of … voor Waasland, witloof, rode kool, pompoen en schorseneren.
L: waterkers A’pen/veldsla of … voor Waasland, witloof, koolrabi, pompoen, schorseneer, spruitjes en savooi.