Hoe werken wij?

bloemkool met net als bescherming tegen koolvlieg en koolwitjes
bloemkool met net als bescherming tegen koolvlieg en koolwitjes

OLYMPUS DIGITAL CAMERATot nu toe werd het concept vooral bedacht en uitgevoerd door Tine en Dirk, maar zonder onze klanten, onze sporadische vakantiegangers/helpers en seizoensarbeider(s) zouden we nu nog niet zo ver staan. We dromen ook nog van een partnerschap met iemand gelijkgezind.

We verdelen het hele jaar door groente- en fruitpakketten. Tussen mei en oktober is er ook zelfpluk mogelijk van aardbeien en wat kleinfruit, bloemen en kruiden. En wie weet wat nog meer… in de toekomst komt er misschien nog zelfpluk van groenten bij.

Onze groentenpakketten worden gevuld door onze eigen teelt, maar we werken ook nauw samen met enkele andere bio-groentenboeren, zodat we altijd gevarieerde pakketten kunnen aanbieden:

  • ’t Uilenbos (http://www.uilenbos.be/new/)
  • ’t Livinushof voor bewaargroenten (http://livinushof.be/)
  • Verwarmde bioserres bij ons in de buurt van Kris Hamerlink (Ecoveg) voor een keer een vruchtgewas zoals tomaat of komkommer in het voorjaar.
  • Tijdens de moeilijke maanden doen we ook beroep op de biogroothandel.

zaaien radijsjes komen piepen

  • Luc Van Roeyen is de schaapherder van wie we mest afnemen. De schapen van Luc staan de hele zomer op de Wase dijken en tijdens de winter in een mooie potstal in Meerdonk. Ze krijgen daar vele kilo’s vers en natuurlijk hooi en stro en van het mengsel hiervan met hun vruchtbare mest wordt er begin mei een composthoop opgezet naast onze serre. Tegen het volgende voorjaar een mooie fractie om onder te werken met veel organische stof om onze bodem mee te verrijken.

Wij werken volgens de principes van CSA.

CSA staat voor Community Supported Agriculture: consumenten kopen een aandeel van van de productie van de boer. Ze geven hem vooraf een vast bedrag en krijgen in ruil een deel van de oogst en kunnen op bepaalde momenten deelnemen aan activiteiten op de boerderij.

CSA is landbouw gedragen door een gemeenschap. Als deelnemer neem je echt verantwoordelijkheden op:

  • Je kiest voor ecologische landbouw. Landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties.
  • Je betaalt niet zozeer voor landbouwproducten maar draagt bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico.
  • In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien is er ook de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met de landbouw en met de boer zelf.

Het CSA-bedrijf creëert ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, boerderijfeesten en meewerkdagen. Het werkt zo actief aan lokale gemeenschapsvorming.

Er zijn verschillende concepten:

  • Zelfoogst: De deelnemers oogsten zélf op het veld hun groenten en/of fruit. Verser kan echt niet. Het maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe alles groeit en bloeit en eet met de seizoenen mee.
  • Pakketten: De boer oogst de groenten en zet pakketten klaar op de boerderij of in een afhaalpunt. Dit concept is ook mogelijk voor zuivel, eieren en vlees.