16.01.2017

Buiten de kolen waar ik het vorige week over had, is er van Belgische bodem nog deze tijd van het jaar te verkrijgen: wortels en knollen!
Wortelgewassen zijn bv. ons gewone oranje exemplaar, tegenwoordig kan je ze ook al in andere kleuren krijgen: paars en geel bijvoorbeeld (die zagen jullie al in het pakket vorige week), er is wortelpeterselie of peterseliewortel en pastinaak, daarvan zal je ook nog wel wat te zien krijgen de komende weken.
Ook witloof is ook een wortelgewas: de witloofkrop groeit op een chicoreiwortel die in de herfst wordt geoogst.
Het grondwitloof bij ons groeit een beetje traag, normaal gezien wordt het wat geforceerd door te verwarmen met buizen of in een verwarmde ruimte, maar bij ons staan ze gewoon in de grond in de serre en het is koud de laatste weken. Véél kouder dan vorig jaar, toen was onze eerste partij witloof al afgeoogst. Nu laat ik het nog even staan om groter te worden, maar met de vrieskou die eraan komt wordt het wel spannend; zal het niet bevriezen? We hebben er een dik pak stro opgelegd en daarboven doeken. De volgende partij witloofwortels ligt al klaar, maar we wachten nog even tot volgend weekend om in te tafelen tot de koudegolf van deze week voorbij is. Ik hoop snel eigen witloof in de pakketten te kunnen stoppen, maar het is nog niet voor deze week…
Ook het kleine groen wil maar niet groot worden: veldsla, postelein, winterkers en spinazie staan er mooi bij, maar ze blijven klein. Bij extreme kou kan het er ook wel eens aan gaan, dus ik heb een grote rol vliesdoek gekocht, dat moet ik zo meteen nog halen en dan gaan we het erop plaatsen. Om toch iets van sla in de pakketten te hebben, heb ik Franse eikenbladsla aangekocht.
Verder zijn er ook nog Franse bloemkooltjes voor vandaag, broccoli (eigen!) voor woensdag. Dat we nog eigen broccoli hebben is eerder merkwaardig, het gaat gewoon om een partij die te laat geplant werd en daarvan komt het met de helft ongeveer nog goed, vandaag oogsten we de laatste. Op de markt is er al lang geen Belgische broccoli of bloemkool meer te verkrijgen.
Verder heb ik ook nog een klein beetje paksoi dat ik nu ook ga afoogsten en in de pakketten ga stoppen, woensdag komt de paksoi van een andere teler.

En wat is er dan nog Belgisch? juist: knollen. Daarvan deze week maar liefst 3 soorten: aardpeer, rode biet en knolselder.
Aardpeer is voedzaam en heilzaam: ooit was ze de redding van hele volkeren in onze contreien, bij het mislukken van de aardappeloogst bijvoorbeeld of tijdens oorlogswinters. Dankzij de inuline is het ook gezondheidsbevorderend. Inuline stimuleert de goede darmflora en draagt bij tot een sterke weerstand. Ze bevordert ook de opname van mineralen in de darm en als natuurlijke vezel stimuleert ze de transit.
Rode biet (daarvan wordt gezegd) bevordert het zuurstoftransport en helpt te beschermen tegen kanker door bètacyanidne en het is goed voor een positieve instelling door uridine.
Voor wie niet zo goed gezind wordt door het vooruitzicht van rode biet in het pakket omdat ze niet weten wat ermee te doen: enkele ideetjes: rode biet doet het gekookt en in stukjes zeer goed in een slaatje met stukjes kaas, gerookte vis of spek. Verder kan je er dan ook appel of peer en groene sla of rucola bij doen. Je kan het zelfs rauw raspen en zo mengen met andere groentjes of fruit. (doe dan wel handschoenen aan!) Fijngesneden in een juliennesoepje maak ik het vaak, je soep ziet er dan roze uit! Met soepvlees, stukjes worst of spek en aardappelen krijg je dan een typisch Russische maaltijdsoep: Borsjt.
Aardpeer kan je verwerken in stoemp, je kan ze in schijfjes snijden en er een lekkere gratin van maken of roosteren in de oven. Als je ze kookt: pas op: ze zijn veel sneller gaar dan aardappelen en vallen dan helemaal uit elkaar.
Binnenkort meer recepten op de blog van onze website…

inhoud pakketten voor deze week:
S: sla, paksoi, broccoli (A’pen)/boerekool (Waasland), koolrabi (A’pen)/spruit (Waasland)
M: sla, bloemkool (A’pen)/broccoli (Waasland), paksoi, aardpeer, rode biet en knolselder.
L: sla, paksoi, bloemkool, spitskool, rode biet, aardpeer, prei en selder.